Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΦΡΟYΡΙΟ


    
Το φρούριο των Τρικάλων με τον πύργο και το ρολόι του δεσπόζει επιβλητικό για αιώνες τώρα πάνω από την πόλη και είναι το στολίδι της.
       Αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, έχει καταπληκτική θέα προς την πόλη και τη γύρω περιοχή και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της πόλης.
      Περιφρονώντας το χρόνο και τις φθορές κρατάει ζωντανό το παρελθόν και η ύπαρξή του μας παραπέμπει σε άλλες εποχές.
    Χτίστηκε πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης τον 6ο αιώνα, στα χρόνια του Ιουστινιανού και επισκευάστηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του.
     Παλαιότερα το ονόμαζαν (κάστρο ή παλιό καστέλι).
     Το κάστρο αυτό αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ασφαλείας για την αρχική ανάπτυξη του οικισμού στις πλαγιές και τους πρόποδές του.
    Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε ένα παλιό τούρκικο ρολόι το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1648 και λειτουργούσε μέχρι το 1881.
    Το 1936 στην θέση του τούρκικου ρολογιού αναγέρθηκε ένα άλλο ρολόι σε ένα πύργο πιο ψηλό και πιο εντυπωσιακό. Στον τριώροφο λιθόκτιστο πύργο με βάση τετραγωνικής κάτοψης υπάρχουν τρία επίπεδα εκ των οποίων διαδοχικά προς επάνω στενεύουν δημιουργώντας περιμετρικά βεράντες, οι οποίες περιστοιχίζονται από φρουριακά τείχη (πολεμίστρες).  Πλευρικά υπάρχουν σε τριάδες παράθυρα με συμπαγή τούβλα να διακοσμούν τα τοξωτά υπέρθυρά τους. Το ρολόι βρίσκεται στο τελευταίο επάνω επίπεδο και είναι εμφανές και από τις τέσσερις πλευρές του πύργου.
    Ο πανύψηλος αυτός πύργος με το όμορφο ρολόι και τη δεσπόζουσα θέση αποτελεί μάρτυρα του παρελθόντος και είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της πόλης των Τρικάλων. Είναι ορατός από παντού και είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης.
     Είναι το σήμα κατατεθέν για την πόλη των Τρικάλων.

 Άποψη του πύργου με το ρολόι στο κάστρο των Τρικάλων,το οποίο σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.


Ο πύργος του παλιού τούρκικου ρολογιού στο κάστρο της πόλεως των Τρικάλων. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία.


Άποψη του φρουρίου κατά τη δεκαετία του 1930. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του Τάκη Τλούπα.

Άποψη του τείχους του κάστρου των Τρικάλων


Παλιά σπίτια του Βαρουσίου, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας κάτω από το φρούριο το 1930. Σήμερα εκεί έχουν ανεγερθεί όμορφα παραδοσιακά αρχοντικά. Εικόνα εμπνευσμένη από παλιά φωτογραφία του 1930.


Το ρολόι στο φρούριο. Το φρούριο που επισκευάστηκε και οχυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 530 μ.Χ. και στη συνέχεια από τους Τούρκους οι οποίοι το 17ο αιώνα έκτισαν στην ανατολική του πλευρά ένα μεγάλο ρολόι. Στη θέση του τούρκικου ρολογιού κτίστηκε το 1936 νέο ύψους 33μ.



Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο φρούριο, ξεκινώντας από την κεντρική είσοδο. 


Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο φρούριο, ξεκινώντας από τον περίβολο του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος.


Το ρολόι του φρουρίου των Τρικάλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: