Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


"Τα μνημεία, οι περίτεχνες εκκλησίες, τα γεφύρια, τα ξεχασμένα αρχοντικά, όλα τα λησμονημένα Τρικαλινά χωριά, έχουν τόσο βάρος. Κάποτε φορτώθηκαν ιστορίες και ιερές μνήμες και τώρα γέρνουν κάτω από το ασήκωτο φορτίο του παρελθόντος.
Όλα πια είναι μια μνήμη. Σαν ανάερη μουσική αναμεσά τους διαβαίνει ο αχός μιας μακρινής ζωής που έσβησε. Η σιωπή περνάει με μεταξένιο θρόισμα κι αγέρας στέκει ακίνητος στις κορφές των ψηλών δένδρων.
Από κάποια γερμένα παραθυρόφυλλα ακούγεται ένα τρίξιμο. Περνάει ο βοριάς κι ανεβοκατεβαίνουν τα πόμωλα στις σκαλιστές πόρτες. Περνάει η ζωή και κροταλίζει. Όμως δεν δίνεται καμιά παρουσία. Μόνο οι αιώνες ριγούν και παίρνει έτσι μια απόκριση το παρόν".
                                         Βασίλης Κραψίτης

   Το εικόνισμα στη γέφυρα στο μύλο του Ματσόπουλου.
Στη Ν.Δ. άκρη της πόλης, στο δρόμο Τρικάλων-Άρτας, αμέσως μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται το Πάρκο του συγκροτήματος του Μύλου Ματσόπουλου. Κατασκευάστηκε το 1884 και το 1977 κληροδοτήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων. Η λειτουργία του μύλου σταμάτησε το 1984.


Άποψη του άλσους στο μύλου του Ματσόπουλου. Το συγκρότημα του Μύλου σήμερα αποτελεί ένα ιστορικό - βιομηχανικό μνημείο, που βρίσκεται μέσα σ' ένα χώρο πνιγμένο στο πράσινο.



Καθ' οδόν προς την Περδικοράχη (Κατίδι) Τρικάλων.



 Γραφικό Σπίτι στην Αγία Μονή Τρικάλων.


Περίτεχνη βρύση στο συνοικισμό Αμπελάκια Τρικάλων.


Ο Μύλος του Τσαγκάδα επί της οδού Τρικάλων - Πύλης.


Η τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας.  Τα γεφύρια είναι από τα δυσκολότερα κατασκευάσματα γι' αυτό και η λαϊκή μυθοπλασία θέλει ανθρωποθυσία για τη στερέωση των θεμελίων τους.


Το τοξωτό γεφύρι της πύλης. Έργο του Αγίου Βησσαρίωνα (Βασιλείου Τσιγαρίδα) το 1550.


Ο ναός της Πόρτας Παναγιάςστην Πύλη Τρικάλων. Χτίστηκε το 1283 με τη συνδρομή του σεβαστοκράτορος Κομνηνού Ιωάννου Αγγέλου του Δούκα.


Η Μονή του Σωτήρος Δούσικου των Μεγάλων Πυλών ή Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων. 
Κτίστηκε το 1530 στην ανατολική πλαγιά του Κόζιακα.


Ο ναός του Τιμίου Σταυρού (Μονή Δολιανών) στην Κρανιά Τρικάλων. Κατασκευάστηκε το 1770 περίπου και διακρίνεται για την πολύπλοκη και σπάνια αρχιτεκτονική του κεντρικού τρούλου.


Το καμπαναριό της εκκλησίας Αγίου Νικολάου στα Μ. Καλύβια. (1811)


Το εικόνισμα στη γέφυρα.


Το περίπτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: