Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ


  
Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος, μπαίνει σε ενέργεια το σχέδιο που οραματίστηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης και αρχίζει η κατασκευή του Θεσσαλικού σιδηρόδρομου.
    Ο σιδηρόδρομος στοχεύει να βγάλει τη Θεσσαλία από την απομόνωσή της και να δώσει στους κατοίκους της την ευκαιρία να αναπτύξουν την οικονομία της η οποία, κατά τα πρώτα χρόνια της προσάρτησης, κάθε άλλο παρά ανθηρή ήταν.
    Ο Σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων κατασκευάστηκε το 1886 από γαλλική κατασκευαστική εταιρεία του δικτύου των σιδηροδρόμων.
    Από την ημέρα της αρχικής κατασκευής του Θεσσαλικού σιδηρόδρομου, μέχρι και σήμερα, συνεχίζεται, με διάφορες μεταπτώσεις η λειτουργία του, εξυπηρετώντας τους επισκέπτες, τους κατοίκους και γενικά το επιβατικό κοινό της Θεσσαλικής περιφέρειας.
    Το 1980 άρχισαν τα έργα διαπλάτυνσης της γραμμής Παλαιοφάρσαλου - Τρικάλων - Καλαμπάκας και το δίκτυο βελτιώθηκε σημαντικά αποκτώντας νέα σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.
   Το 2001 ολοκληρώνεται η διαπλάτυνση της γραμμής Παλαιοφάρσαλου - Τρικάλων - Καλαμπάκας για αμαξοστοιχίες intercity και αναπαλαιώνεται το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
     Σήμερα το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ασκληπιού αποτελεί πραγματικό κόσμημα και αρχιτεκτονικό μνημείο για την πόλη των Τρικάλων.
     Όμως παρόλα αυτά στον τόπο μας οι σιδηροδρομικές μεταφορές δεν έλαβαν ποτέ τη θέση που τους αξίζει. Οι πολιτικές επιλογές της χώρας μας πριμοδότησαν υπερβολικά το αυτοκίνητο και τα "αμιγώς" οδικά έργα, με αποτέλεσμα το Σιδηροδρομικό δίκτυο να αφεθεί και ουσιαστικά να μαραζώσει, να συρρικνωθεί και να υποβαθμιστεί από πλευράς υποδομής και υπηρεσιών.
  Έτσι σήμερα παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες, ανεπάρκειες, οργανωτική και λειτουργική γήρανση. Είναι βέβαιο, πως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αναγέννηση των σιδηροδρομικών μεταφορών του τόπου μας και ένα καινούργιο όραμα, ουσιαστικού εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης ώστε αυτή η πορεία μαρασμού κάποτε να αρχίσει να αναστρέφεται.
  
Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων. Ένας από τους κυριότερους και ομορφότερους σταθμούς του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου, ο οποίος αναπαλαιώθηκε το 2000.


Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων.


Τοπίο στο σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων



Τοπίο στο σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων


Αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό των Τρικάλων, το 1936. 

 Άποψη του σιδηροδρομικού σταθμού των Τρικάλων.


Άποψη του σιδηροδρομικού σταθμού των Τρικάλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: