Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΠΛΙΝΘΟΚΤΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ



"Τούτα τα πλινθόκτιστα σπίτια, με τις στενές πόρτες και τα μικρά παράθυρα μας θυμίζουν τόσο τον πρόγονο της σύγχρονης Θεσσαλικής γεωργικής οικογένειας, το σκλάβο της γης και του τσιφλικά. Σε μια εποχή που ο κολίγος τούτος μοχθούσε από γενιά σε γενιά για τον ξένο πλούτο, παλεύοντας με τον λίβα, τη λάσπη και την ανέχεια και ανασταίνοντας κάτω από την τρεμάμενη φλόγα του λυχνοφάναρου ένα φτωχό όνειρο, που πάντα γκρεμίζονταν μαζί με τον αιώνια γκρεμισμένο εαυτό του.
    Να ξεπεράσει η ιδιοκτησία του τον αυλαγά, να γίνει ο ποτισμένος με τον ιδρώτα των προγόνων κάμπος δικός του, να γίνει τούτη η λασπωμένη γης το ζυμάρι της αυριανής του ευτυχίας, να λάμπουν και για αυτόν οι μέρες, να χρυσίζουν και γι αυτόν τα στάχια.
   Κάποτε τούτο ο όνειρο πήρε δύναμη, κι ήρθε η πολιτεία με το νόμο της απαλλοτρίωσης η γης μοιράστηκε στους καλλιεργητές της. Χρύσωναν πια γ αυτούς τα στάχια, πλήθυναν τα γουρούνια στα βαλτόνερα, πλήθυναν τα πρόβατα και πέρα στα μεγάλα λιβάδια μ΄ ανεμισμένη χαίτη κάλπαζαν κοπαδιαστά τα ξακουστά άλογα.
     Ο κολίγος ξεκόλλησε το μάτι απ΄ τη γη, κοιτάζει τώρα τα ουράνια, η ζωή πάει κατά μπρος, κι από τούτο το ξεκίνημα και κανένας ανώτερος κληρικός, και κανένας επιστήμονας… Στις νέες γενιές κληρονομιέται πια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια…"
Βασίλης Κραψίτης
(από το βιβλίο "Τοπία και ψυχή" )

 Τρία στη σειρά πλίνθινα χωριάτικα σπίτια στην Κάτω Ελάτη.


Χωριάτικο σπίτι με αχυρώνες στην Κάτω Ελάτη.



Χωριάτικο σπίτι με αχυρώνα στην Κάτω Ελάτη.



Χωριάτικα σπίτι με αχυρώνες στην Κάτω Ελάτη.


Χωριάτικο σπίτι, πλίθινο με αχυρώνα στην Κάτω Ελάτη.


Χωριάτικο σπίτι, πλίθινο στην Κάτω Ελάτη. Τα πλίθινα σπίτια είναι χτισμένα με οικοδομικά υλικά από την περιοχή γι' αυτό και εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον.


Χωριάτικο σπίτι, πλίθινο στην Κάτω Ελάτη.


Χωριάτικο σπίτι, πλίθινο στο Βαλτινό. 
Σιωπηλά χαλάσματα οι αλλοτινές στέγες των ανθρώπινων ονείρων.


Χωριάτικο δίπατο σπίτι σε σχήμα "Γάμα" στα Μ. Καλύβια.


Χωριάτικο σπίτι στα Μ. Καλύβια.


Χωριάτικο χαμηλό σπίτι σε σχήμα "Γάμα" στα Μ. Καλύβια.


Χωριάτικο σπίτι στον κάμπο, με καβάκι μπροστινή όψη.


Χωριάτικο σπίτι στον κάμπο, με καβάκι πίσω όψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: